החלטתם להקים עסק, בחנתם את הרעיון ואת אפשרויות מימושו מבחינה שיווקית ופיננסית, בניתם תכנית עסקית, ואתם בדרך להגשמת החלום.

כבר בשלב הראשוני יש חשיבות רבה לבחינה משפטית של מכלול ההיבטים הרלבנטיים לעסק הפרטי שלכם. היבטים אלה עשויים להשפיע באופן מהותי על תהליך הקמת העסק ועל ההחלטות שתקבלו, החל משלב גיבוש הרעיון, דרך שלבי הקמת העסק, ועד לניהולו השוטף.

הרעיון העסקי הטוב ביותר עלול להכשל אם לא נבחנה מבעוד מועד ההיתכנות המשפטית ליישומו ואם לא נבנתה עבורו התשתית המשפטית המתאימה אשר תגן עליכם ועל האינטרסים שלכם.

אז איך מתחילים? לפניכם סקירה של 5 הצעדים הראשונים בדרך לעסק שלכם.

1. בחינת היתכנות משפטית

לפני שלב ההקמה של העסק חשוב שתתנו את הדעת למגבלות משפטיות שעשויות לחול על הפעילות העסקית המתוכננת. בשלב זה ראוי וחשוב ליטול יעוץ משפטי ביחס לרעיון הייחודי שלכם, ובין היתר לבחון:

  • האם קיימת מניעה או מגבלה חוקית לביצוע הפעילות המתוכננת?
    האם, למשל, קיימים איסור או מגבלה מכוח החוק? האם ישנן זכויות של צדדים שלישיים המשפיעות על הפעילות או אופן מימושה?
  • האם קיים צורך בקבלת רשיונות או היתרים מיוחדים? אם כן, מה ההשלכות שתהיינה לכך (סיכויים וסיכונים, השלכות פיננסיות, פרוצדורה, לוחות זמנים ועוד)?
  • האם וכיצד ניתן להגן על הרעיון ועל המידע שלכם מבחינה משפטית?
    כיצד תוכלו להגן על רעיון עסקי חדש?
    האם יש בידיכם המצאה שניתן לרשום כפטנט?
    האם תוכלו להגן על נכסיכם או חלקם באמצעות זכויות יוצרים, סימני מסחר או מדגמים?
    כיצד תוכלו להגן על מידע מסחרי שאתם מעבירים לשותפים עסקיים פוטנציאליים מפני שימוש בו ללא הרשאה או העברתו וחשיפתו בפני מתחרים וגורמים נוספים?

2. החלטה ביחס לצורת ההתאגדות

צלחתם את שלב ההיתכנות והחלטתם להקים עסק. כעת חשוב לבחון את צורת ההתאגדות המתאימה עבורכם. צורות ההתאגדות הנפוצות הן עוסק מורשה/פטור, חברה בע"מ או שותפות. לכל צורת התאגדות יש את היתרונות והחסרונות שלה מבחינת עלויות, היבטי מיסוי, אחריות, דרך ניהול העסק ואופן קבלת ההחלטות בו, חלוקת רווחים ועוד.

למידע נוסף בנושא ראו המאמר בעניין "עוסק, שותפות או חברה?"

3. חובות רישום

לאחר שהחלטתם על צורת ההתאגדות המתאימה לכם הגיע שלב הרישום של העסק. חובות הרישום תלויות בצורת ההתאגדות של העסק וכוללות בין היתר רישום במע"מ, במס הכנסה, בביטוח לאומי וכן אצל רשם החברות או השותפויות, לפי העניין.

למידע נוסף בנושא ראו המאמר בעניין "חובות הרישום של עסק חדש".

4. היתרים ורשיונות

קיימים סוגים של פעילויות או עסקים שקיומם טעון קבלת רשיונות או היתרים מגופים ממשלתיים או עירוניים.

כך, למשל, חוק רישוי עסקים, תשכ"ח-1968, והצווים מכוחו קובעים רשימה של עסקים המחוייבים בקבלת רשיון עסק. רשיון זה ניתן על ידי העירייה או המועצה המקומית שבשטח שיפוטה נמצא העסק וכפוף לעמידה בדרישות שונות.

למידע נוסף בנושא ראו המאמר בנושא "רישוי עסקים".

כמו כן, בהתאם לתחום פעילות העסק יתכן כי קיים צורך בקבלת רשיון או היתרים נוספים.

5. מיסוד תשתית משפטית

חשוב להסדיר מבעוד מועד את מכלול הזכויות והחובות הרלבנטיות ביחסים עם לקוחות, ספקים, שותפים עסקיים, עובדים וכל גורם רלבנטי נוסף שעמו בא העסק במגע.  אל תסתפקו בהבטחות ובתרבות ה"סמוך" ו"יהיה בסדר", הבטיחו זכויותיכם מראש והימנעו מחוסר נעימות, מחלוקות וויכוחים מיותרים בעתיד.

להלן מספר דוגמאות להתקשרויות נפוצות:

  • הסכמים עם לקוחות – הסכמי שירות ומכירה, הסכמי יצור או פיתוח, הסכמים למתן זכות שימוש או רשיון, הסכמים יעודיים לאתרים ויישומים (תנאי שימוש, מדיניות פרטיות), הצעות מחיר ותקנוני מבצע.
  • הסכמים עם שותפים עסקיים – הסכמי מייסדים, הסכמי שותפות, הסכמי הלוואה, השקעה ותיווך השקעה, הסכמי שיתוף פעולה.
  • הסכמים עם בעלי מקצוע וספקים נוספים – הסכמי העסקה, הסכמי יעוץ, הסכמי קבלן, הסכמי שיווק והפצה, הסכמים לאספקת שירותים ומוצרים שונים.
  • הסכמי סודיות ואי תחרות – הגנה על המידע המסחרי הרגיש של העסק
  • הסכמי נדל"ן – רכישה או השכרה של נכס לשם ניהול הפעילות העסקית או כהשקעה.

** מאמר זה הינו מאמר ראשון בסדרת מאמרים בנושא "מורה נבוכים – המדריך ליזם, צעד אחר צעד".

למאמרים נוספים בסדרה:

2 – עוסק, שותפות או חברה?

3 – חובות הרישום של עסק חדש

4 – רישוי עסקים

 

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר.  לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע להקמת עסק, לרבות בחינת היתכנות משפטית, צורת ההתאגדות,  ליווי תהליכי הרישום והרישוי ומיסוד התשתית המשפטית ההסכמית לפעילות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר

 

Share This