במאמר זה נסקור את הסעדים העיקריים העומדים לרשותו של צד שנפגע בשל הפרה של החוזה או חיוב מחיוביו על ידי הצד השני לחוזה.

מהי הפרה?

הפרה הינה מעשה או מחדל העומדים בניגוד לחוזה.

הסעדים במקרה של הפרה

כעקרון, הנפגע מהפרת חוזה יכול לתבוע:
1 – אכיפה של החוזה
2 – ביטול של החוזה
3 – פיצויים בגין ההפרה, בנוסף על סעד האכיפה או הביטול או במקומם

הזכות לאכיפת החוזה

הנפגע מהפרת חוזה זכאי לאכיפתו, למעט אם נתקיים אחד מהמקרים הבאים:
1 – החוזה אינו בר-ביצוע
2 – אכיפת החוזה היא כפיה לעשות, או לקבל, עבודה אישית או שירות אישי
3 – ביצוע צו האכיפה דורש מידה בלתי סבירה של פיקוח מטעם בית משפט או לשכת הוצאה לפועל
4 – אכיפת החוזה היא בלתי צודקת בנסיבות העניין. זוהי הוראה שנועדה להותיר בידי בית המשפט שיקול דעת רחב בהתאם לנסיבות.

במקרים הנ"ל המחוקק סבר כי לא יהא זה פרקטי או הוגן לאכוף על הצד השני לחוזה את ההתקשרות או המשכה והעדיף כי הצד הנפגע יסתפק בסעד אחר דוגמת פיצויים.

אם החליט בית המשפט לתת צו אכיפה, הוא רשאי להתנות את האכיפה בקיום חיוביו של הנפגע או בהבטחת קיומם או בתנאים אחרים המתחייבים מן החוזה לפי נסיבות העניין.

הזכות לביטול החוזה

הנפגע מהפרת החוזה זכאי לבטל את החוזה, בתנאים הבאים:

1 – אם ההפרה של החוזה הינה יסודית הזכות לביטול החוזה קמה מיידית.
לעניין זה, הפרה יסודית הינה הפרה שניתן להניח לגביה שאדם סביר לא היה מתקשר באותו חוזה אילו ראה מראש את ההפרה ותוצאותיה, או הפרה שהוסכם עליה בחוזה שתיחשב ליסודית.
בניסוח חוזה יש לתת את הדעת לאותן הוראות משמעותיות שראוי להגדיר את הפרתן כהפרה כיסודיות. יחד עם זאת, חשוב להדגיש, כי תניה גורפת בחוזה הקובעת הפרות יסודיות ללא הבחנה אינה בעלת תוקף (אלא אם היתה סבירה בעת כריתת החוזה מסיבה כלשהי).

2 – אם הפרת החוזה אינה יסודית, הנפגע זכאי לבטל את החוזה רק לאחר שנתן תחילה למפר ארכה לקיומו של החוזה והחוזה לא קויים בתוך זמן סביר לאחר מתן הארכה. במקרה של הפרה כאמור שאינה יסודית המחוקק סייג את הזכות לביטול וקבע עוד, כי אם בנסיבות הענין ביטול החוזה הוא בלתי צודק, והצד המפר התנגד לביטול בתוך זמן סביר לאחר מתן הודעת הביטול, לא יעמוד לצד הנפגע סעד הביטול.

כלל חשוב נוסף ביחס לסעד הביטול הוא, כי אם החוזה ניתן להפרדה לחלקים והופר אחד מחלקיו הפרה שיש בה עילה לביטול אותו חלק, הנפגע אינו זכאי לבטל אלא רק את החלק שהופר. לעומת זאת, אם ההפרה היתה גם משום הפרה יסודית של כל החוזה, הנפגע זכאי לבטל את החלק שהופר או את החוזה כולו. כלומר גם בהקשר זה יש חשיבות לשאלה אם ההפרה נחשבת כהפרה יסודית אם לאו.

ביטול החוזה – כיצד?

ביטול החוזה מתבצע על ידי הודעה של הנפגע הנשלחת למפר בתוך זמן סביר לאחר שנודע לו על ההפרה, או, במקרה בה ניתנה ארכה לקים החוזה בתוך זמן סביר לאחר שחלפה הארכה.

עם ביטול החוזה, כל אחד מהצדדים חייב להשיב לרעהו את מה שקיבל על פי החוזה, או לשלם לו את שוויו אם ההשבה היתה בלתי אפשרית או בלתי סבירה או שהנפגע בחר בכך. בביטול חלקי גם ההשבה תהיה חלקית בהתאם לאותו חלק מהחוזה שבוטל.

הזכות לפיצויים

כאמור, הזכות לפיצויים יכולה להוות סעד עיקרי או לבוא בנוסף לזכות הביטול או האכיפה.

הנפגע זכאי לפיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב ההפרה ותוצאותיה ושהמפר ראה אותו או שהיה עליו לראותו מראש, בעת כריתת החוזה, כתוצאה מסתברת של ההפרה. נזק לעניין זה כולל גם רווח שנמנע מהנפגע כתוצאה מההפרה.

אם הופר חיוב לספק נכס או שירות והנפגע ביטל את החוזה עקב ההפרה, הנפגע זכאי לפיצויים בסכום
ההפרש שבין התמורה בעד הנכס או השירות לפי החוזה לבין שוויים ביום ביטול החוזה, הכל ללא צורך בהוכחת הנזק שנגרם לו. כמו כן, אם הופר חיוב לשלם סכום כסף, הנפגע זכאי ללא הוכחת נזקו לפיצויים בסכום הריבית שבפיגור עד למועד התשלום לפי חוק פסיקת ריבית, תשכ"א-1961, או לפי קביעת בית המשפט.

בנזק שאינו ממוני לבית המשפט שיקול דעת בפסיקת סכום הפיצויים בהתאם לנסיבות המקרה.

חשוב להדגיש, כי הנפגע מההפרה אינו רשאי לשבת בחיבוק ידיים, אלא הוא חייב לנקוט באמצעים סבירים על מנת למנוע או להקטין את נזקו. אם לא יעשה כן לא יהא זכאי לפיצויים בגין הנזק שיכול היה למנוע או להקטין. אם יעשה כן – המפר יהיה חייב לשפות אותו בגין הוצאות סבירות שהוציא למניעת הנזק או להקטנתו.

הצדדים יכולים להסכים מראש על סכום פיצויים בגין הפרה, ללא הוכחה של נזק. יחד עם זאת, בית המשפט יהיה רשאי להפחית סכום זה אם אינו סביר בנסיבות העניין ביחס לנזק, ומנגד, הסכו המוסכם אינו גורע מזכותו של הנפגע לתבוע במקומו פיצויים אחרים או לתבוע כל סעד אחר או נוסף בשל הפרת החוזה.

הפרה צפויה

אם צד לחוזה מגלה את דעתו שלא יקיים את החוזה, או שעולה מנסיבות העניין שלא יוכל או לא ירצה לקיים את החוזה, אזי הצד השני זכאי לסעדים בגין הפרה גם לפני המועד שנקבע לקיום החוזה, בתנאי שבית המשפט, אם יחליט לתת צו אכיפה, לא יורה על ביצוע חיוב כלשהו לפני המועד שנקבע בחוזה לקיומו.

פטור בשל אונס או סיכול

אם הפרת החוזה נגרמה כתוצאה מנסיבות שהמפר, בעת כריתת החוזה, לא ידע ולא היה עליו לדעת עליהן או שלא ראה ושלא היה עליו לראותן מראש, ולא יכול היה למנען, וקיום החוזה באותן נסיבות הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים, לא ניתן יהיה לדרוש את אכיפת החוזה או לתבוע פיצויים בגין ההפרה.

זכויות נוספות

עיכבון – אם הנפגע מההפרה קיבל עקב החוזה נכס של המפר שעליו להחזירו, יש לו זכות עיכבון באותו נכס עד כדי תשלום הסכומים המגיעים לו מהמפר עקב ההפרה.

קיזוז – חובות שהצדדים חבים זה לזה על פי חוק זה ניתנים לקיזוז.

** מאמר זה הינו מאמר רביעי בסדרת מאמרים בנושא "נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – עקרונות יסוד בדיני חוזים".

למאמרים נוספים בסדרה:

1 – שלב המשא ומתן לכריתתו של חוזה

2 – עילות לביטול חוזה

3 – קיום החוזה – כיצד?

5 – נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – דגשים וטיפים להתקשרות בחוזה

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר.  לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע להתקשרויות חוזיות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר.

Share This