כל אדם מקיים לאורך חייו התקשרויות חוזיות שונות ומגוונות – לרכישת מוצרים, לקבלת שירותים, לרכישת נכסים ועוד. חברות ועסקים מקיימים התקשרויות חוזיות רבות נוספות – עם לקוחות, ספקים, עובדים, שותפים עסקיים ועוד.

במאמרים הקודמים עמדנו על עקרונות היסוד המרכזיים בדיני חוזים ועל הזכויות והחובות החלות על כל אחד מהצדדים לחוזה, החל משלב המשא ומתן, המשך בחתימה על החוזה ולאורך כל התקופה הרלבנטית לקיומו.

במאמר זה ריכזנו עבורכם מספר דגשים וטיפים על מנת לסייע לכם להתכונן למשא ומתן ולהתקשרות, להגן על זכויותיכם ולהפחית את הסיכונים הנובעים מהעסקה.

בכל מקרה, חשוב להבין ולזכור, כי כל חוזה הוא יחיד ומיוחד ומביא לידי ביטוי אינטרסים ורצונות שונים, בתלות בנסיבות ובצדדים לחוזה. לכן, בחתימה על חוזה מומלץ להסתייע בשירותיו של עו"ד מקצועי, מנוסה ומומחה בתחום, בייחוד ככל שמדובר בהסכם מורכב, ארוך טווח, בעל משמעויות כספיות נכבדות או בעל סיכונים משמעותיים אחרים.

מומלץ לפנות לקבלת יעוץ משפטי עוד בשלב ניהול המשא ומתן, באופן שיאפשר לכם למזער סיכונים ולשפר עמדות, בנוגע להיבטים משפטיים ומסחריים כאחד, מתוך נסיונו של עוה"ד המייצג. עו"ד מומחה ומנוסה יוכל להאיר עיניכם בנוגע לנושאים חשובים שאין להתפשר לגביהם, לנסח באופן מיטבי את ההסכמות אליהן הגעתם, למנוע סכסוכים משפטיים וכן טעויות בלתי הפיכות, למשל ביחס לחוקיות ההסכמות.

להלן נפרט מספר דגשים וטיפים כלליים שאנו ממליצים לפעול על פיהם טרם כניסה להתקשרות חוזית:

הכנות מקדימות

לפני שאתם מחליטים להתקשר עם אדם או גוף בחוזה חשוב שתערכו בדיקה מקיפה, הן ביחס לזהותו של אותו אדם או גוף עמו אתם מבקשים להתקשר בחוזה והן ביחס לנכס או השירות נשוא החוזה.

חשוב לברר את זהותו של הצד השני לעסקה ופרטיו: האם, למשל, מדובר באדם פרטי או בחברה? האם מצבו הפיננסי יציב? האם יש לו חובות? האם רובצים על נכסיו עיקולים? האם הוא נוטה להיות מעורב בסכסוכים משפטיים? האם הוא מחזיק בזכויות נשוא הנכס או השירות הנדונים? האם ביכולתו לקחת על עצמו את ההתחייבויות לפי החוזה? פרטים מעין אלה יסייעו לכם בהחלטה אם להתקשר עם אותו גורם בחוזה, ובגיבוש תנאים מתאימים שיגנו עליכם מפני הסיכונים בהתקשרות.

בנוסף, כאמור, חשוב לערוך בירור יסודי ביחס לפרטי הנכס או השירות הנדונים, באופן שימנע הפתעות מיותרות או סיכון לטעות או הטעיה. בהקשר זה נזכיר, כי טעות בכדאיות העסקה אינה מהווה עילה לביטול חוזה. לכן חשוב לערוך את הבדיקות המקדמיות הנחוצות באופן שיסיר חשש מפני ביצוע טעויות, כולל טעויות בכדאיות.

עיגון ההסכמות בכתב

החלטתם להתקשר בחוזה? גם חוזים שניתן על פי דין לכרות בעל פה מומלץ לעגן בכתב. זאת בראש ובראשונה מן הטעם הראייתי – הסכמות בעל פה קל הרבה יותר להכחיש או לפרש. העלאת ההסכמות על הכתב נותנת להן משנה תוקף, מקשה על צד להסכם לחזור בו או להתחמק מהתחייבויותיו ויוצרת אלמנט הרתעתי נוכח הסנקציות הנובעות מהפרת ההסכם.

גיבוש ההסכמות בכתב, אף מבחינה פסיכולוגית, מביא לכך שהצדדים להסכם חשים מחויבות גדולה יותר לסיכום ביניהם, וישקלו את הדברים ביתר כובד ראש לפני שיקחו על עצמם הבטחות או התחייבויות שאינם בטוחים כי יוכלו לעמוד בהן.

ההמלצה לעגן את ההסכמות בכתב יפה מקל וחומר במקרים בהם מדובר בהתקשרויות מורכבות, ארוכות טווח, כאלה המערבות סכומי כסף גדולים או סיכונים משמעותיים אחרים.

 כיסוי חוזי של כלל ההסכמות

חשוב לשים לב כי כללתם בחוזה את כל ההסכמות וההבנות אליהן הגעתם ולא הותרתם נושאים כלשהם מחוץ לחוזה, שכן לאחר מעשה יקשה עליכם להוכיח את שאינו כתוב מפורשות או להסביר מדוע לא נכתב במסגרת ההסכם.

לא קיים סעיף בחוזה שאינו חשוב. יחד עם זאת קיימים סעיפים בעלי רגישות גבוהה יותר שחשוב להתעכב עליהם ולבדוק אותם ביתר קפדנות.

כך, למשל, חשוב לשים לב שהתייחסתם בהסכם באופן מדויק לשירות או הנכס הנדונים, לתמורה עבורם ולאופן ומועד תשלומה, ללוחות הזמנים ואבני הדרך בביצוע החוזה ולקורלציה בין חובות הצדדים, לזכויות מהותיות של הצדדים דוגמת קניין רוחני, ולסעיפים שנועדו להבטיח את קיום החוזה ולהפחית את סיכוניו כפי שיפורט בהמשך.

ככל שהצדדים ייטיבו לפרט ולעגן את הסכמותיהם מראש ובכתב, כך יפחיתו את הסיכון למחלוקות, ספקות או פרשנויות עתידיות ביחס לכוונותיהם ולהבטחותיהם.

נקיטה באמצעים להפחתת הסיכונים הנובעים מהעסקה

לאחר שהערכתם את הסיכונים בעסקה באפשרותכם לנקוט באמצעים שונים על מנת להגן על האינטרסים שלכם ולהפחית את הסיכונים הללו.

כך, למשל, ניתן לקבוע אבני דרך לתשלום בהתאם לקצב התקדמות העבודות נשוא ההסכם; לשם הבטחת ההתחייבויות של הצד השני לעסקה ניתן לדרוש בטוחות שונות כגון שטר חוב או ערבות; חשוב להגדיר סעיפים שהפרתם תיחשב כהפרה יסודית וכמו כן ניתן להגדיר פיצויים מוסכמים מראש בגין הפרה באופן שייצר הרתעה מפני חריגה מההתחייבויות.

בדיקות אחרונות לפני חתימה

לפני החתימה על החוזה חשוב לעבור על כלל ההסכמות והניסוחים פעם נוספת, לוודא כי הבנתם את כלל המשמעויות המשפטיות והעסקיות וכי כל הפרטים הרשומים בחוזה נכונים ומדויקים.

יש להקפיד בין היתר על רישום הפרטים המלאים של הצדדים להסכם, תאריך עריכת החוזה ותאריך חתימתו, על חתימה של כל אחד מהצדדים על החוזה (רצוי לחתום על כל אחד מעמודי החוזה), ועל שמירת עותק מקורי חתום של החוזה.

** מאמר זה הינו מאמר חמישי בסדרת מאמרים בנושא "נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – עקרונות יסוד בדיני חוזים".

למאמרים נוספים בסדרה:

1 – שלב המשא ומתן לכריתתו של חוזה

2 – עילות לביטול חוזה

3 – קיום החוזה – כיצד?

4 – הסעדים במקרה של הפרת חוזה

 

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר. לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע להתקשרויות חוזיות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר

Share This