מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית מהווה הסדר חוקי חדש יחסית, שנכנס לתוקף בשנת 2005, ונועד לאזן בין העקרון של החופש לצוות (התייחסות לצוואה כמעשה אישי, שניתן לשינוי בכל עת ללא מגבלה, ובו אין ואסור שתהא לצד שלישי כלשהו יכולת השפעה או התערבות), לבין האינטרס שיש לשני בני זוג זה ביחס לצוואתו של זו.

כיום מכיר החוק באפשרות עריכה של צוואה הדדית ע"י בני זוג במשותף, מתוך הסתמכות של בני הזוג זה על צוואתו של זו, כאשר במסגרת הצוואה קובעים בני הזוג הוראות שיחולו על שניהם בנוגע לחלוקת העזבון לאחר פטירתו של כל אחד מהם.

נוסח הצוואה ההדדית ותוכנה תלויים בנסיבות של כל מקרה לגופו וברצונם הייחודי של בני הזוג. הזוכה על פי הצוואות יכול להיות בן הזוג האחר או צד שלישי, וניתן לערוך אותן בין בשני מסמכים באותה עת ובין במסמך אחד.

כך, למשל, בני הזוג עשויים לקבוע הסדר, לפיו לאחר פטירת אחד מהם בן הזוג הנותר בחיים יירש את כל הרכוש והכספים, ורק לאחר פטירתו של האחרון יירשו ילדיהם את העיזבון. בכך נמנע עימות אפשרי בין בן הזוג הנותר בחיים לבין הילדים, כולל ובייחוד ילדים מנישואים קודמים של המנוח.

יתרונות הצוואה ההדדית

בדוגמה שלעיל, העברת כל הרכוש לבן הזוג שנותר בחיים, תוך קביעת תנאי כי לאחר פטירתו יועבר הרכוש לילדים, מאפשרת לו מחד גיסא להמשיך לנהל את חייו מבחינה כלכלית ללא עימותים מיותרים עם יורשים אחרים (למשל, דרישה למכירת דירת המגורים), ומאידך גיסא מבטיחה שעם מותו יועבר הרכוש לילדים ולא למאן דהוא אחר (למשל, במקרה של נישואים לבן זוג חדש).

בעריכת צוואה הדדית כל אחד מבני הזוג מסתמך על עקרון ההדדיות, לפיו הוראות הצוואה יחייבו גם את בן הזוג השני והצוואה לא תשונה, אף לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג. בכך מבטיחה הצוואה ההדדית לכל אחד מבני הזוג שקט נפשי.

הגנה על אינטרס ההסתמכות של בני הזוג

על מנת להגן על אינטרס ההסתמכות של בני הזוג, החוק קובע, כי אם מי מבני הזוג מעוניין לבטל צוואתו, הרי כל עוד בן זוגו בחיים עליו למסור הודעה בכתב על ביטול הצוואה, ועם מסירתה בטלות 2 הצוואות ההדדיות.

לאחר מותו של אחד מבני הזוג, ביטולה או שינויה של צוואה הדדית על ידי בן הזוג שנותר בחיים אפשרי בכפוף לתנאים הבאים: כל עוד לא חולק העיזבון –  בן הזוג שנותר בחיים יסתלק מכל חלק בעזבון שהוא אמור לקבל לפי הצוואה ההדדית, ולאחר חלוקת העזבון – עליו להשיב את שירש לפי הצוואה ההדדית.

** למאמרים נוספים בנושא צוואות וירושות לחץ כאן.

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר. לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע לצוואות וירושות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר

Share This