במאמר זה נסקור את הוראות הדין החולשות על ההסכם לאורך תקופת קיומו ומסייעות בפרשנותו במידת הצורך.

קיום חוזה בתום לב

כמו במהלך ניהול משא ומתן לכריתתו של חוזה, כך גם בקיום חוזה או חיוב מחיוביו יש לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב, וכך גם בשימוש בזכות הנובעת מחוזה. חובת תום הלב באה לידי ביטוי, למשל, בחובתו של כל אחד מהצדדים לשתף פעולה עם הצד האחר על מנת להוציא את החוזה אל הפועל.

קיום – בידי מי?

צד לחוזה יכול לקיים חיוב שנטל על עצמו לפי החוזה באמצעות אדם אחר, אלא אם כן לפי מהותו של החיוב או לפי המוסכם בין הצדדים עליו לקיימו באופן אישי (למשל, בחוזה לאספקת שירותים מקצועיים, כאשר ההתקשרות בחוזה נבעה ממומחיותו המיוחדת של אותו צד ומהסתמכות על כך שיספק את השירותים באופן אישי).

מועד הקיום

אם לא הוסכם בחוזה על המועד לקיומו של חיוב כלשהו, אזי יש לקיימו בתוך פרק זמן סביר לאחר כריתת החוזה, כאשר הצד המבקש את קיומו של החיוב צריך להודיע על מועדו לצד השני זמן סביר מראש.

הצד שהתחייב לקיים חיוב יכול לקיימו לפני מועדו, בתנאי שיודיע על כך לצד השני זמן סביר מראש, ובתנאי נוסף שלא יהא בכך כדי לפגוע בצד השני.

מנגד, ישנם מצבים בהם קיום חיוב לפי ההסכם יידחה:
1 – אם קיום החיוב נדחה מסיבה שתלויה בצד השני – הקיום יידחה עד שהסיבה או המניעה תחדל מלהתקיים
2 – אם תנאי מוקדם לקיום הוא שיקויים תחילה חיובו של הצד השני או שקיום החיוב צריך להתבצע בד בבד עם חיוב של הצד השני – הקיום יידחה עד למועד בו הצד השני יקיים או יהא מוכן לקיים את המוטל עליו, לפי העניין.

מקום הקיום

חיוב שלא הוסכם על מקום קיומו, יש לקיים במקום עסקו של הנושה (הצד שלזכותו עומד החיוב), ואם אין לו מקום עסק – במקום מגוריו הקבוע. יחד עם זאת, אם מקום עסקו או מקום מגוריו של הנושה השתנה לאחר כריתת החוזה, יהא עליו לשאת בהוצאות הנוספות הנובעות מקיום החיוב במקום החדש, ככל שקיימות.

קיום בבינונית

אם קיים בחוזה חיוב למתן נכס או שירות ולא הוסכם על סוגם או טיבם, יש לקיים את החוזה על ידי מתן נכס או שירות מסוג ומטיב בינוניים.

קיום בסכום ראוי

אם קיים בחוזה חיוב לתשלום בעד נכס או שירות שלא הוסכם על שיעורו, יש לקיים את החוזה בתשלום של סכום שהיה ראוי להשתלם לפי הנסיבות בעת כריתת החוזה.

קיום במטבע ישראלי

אם החוזה קובע חיוב לשלם בארץ במטבע חוץ, ומסתבר שהתשלום באותו מטבע אסור לפי הדין, יש לקיים את החיוב בתשלום במטבע ישראלי, לפי שער החליפין הרשמי ביום התשלום.

זקיפת תשלומים

סכום ששולם עבור חיוב מסוים אחד ייזקף תחילה לחשבון ההוצאות שנתחייב בהן החייב בשל אותו חיוב, לאחר מכן לחשבון הריבית ולבסוף לחשבון החיוב עצמו.

במקרה שבו המשלם חייב לנושה מספר חיובים, הוא רשאי בעת התשלום של סכום כלשהו לציין את החיוב שלחשבונו ייזקף הסכום. אם לא יעשה זאת יוכל הנושה לעשות כן.

בחירה בין חיובים חלופיים

אם החוזה קבע מספר חיובים חלופיים, החייב רשאי להודיע לנושה בתוך התקופה שנקבעה לכך בחוזה, ואם לא נקבעה – בתוך זמן סביר לפני המועד לקיום, מהו החיוב שבחר לקיים. אם לא עשה זאת, רשאי הנושה, בהודעה לחייב, לבחור את החיוב.

לעומת זאת, אם הוסכם בחוזה כי זכות הבחירה תהיה בידי הנושה, רק אם הוא לא השתמש בזכותו בתוך התקופה שנקבעה לכך בחוזה, ובהיעדר קביעה חוזית – בתוך זמן סביר לפני המועד לקיום, אזי החייב רשאי, בהודעה לנושה, לבחור את החיוב.

תחליף קיום

אם קיומו של חיוב לפי חוזה נעשה בלתי אפשרי, וכתוצאה מכך קמה לחייב זכות לפיצוי או לשיפוי כלפי צד ג', עליו להעביר את זכותו או מה שקיבל לפיה לנושה, עד לגובה או שווי החיוב.

קיזוז

אם הצדדים לחוזה חבים זה לזה חיובים כספיים מתוך עסקה אחת והגיע המועד לקיומם, החיובים ניתנים לקיזוז בהודעה של צד אחד למשנהו.

הוא הדין גם לגבי חיובים כספיים שלא במסגרת עסקה אחת, בתנאי שהם חיובים קצובים (כלומר חיובים שסכומם נקבע מפורשות בחוזה, או שניתן להגיע לסכומם על ידי חישוב פשוט ללא צורך בהערכות ושומות).
יש להדגיש, כי אין לקזז חיוב שהזכות לקיומו אינה ניתנת לעיקול.

** מאמר זה הינו מאמר שלישי בסדרת מאמרים בנושא "נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – עקרונות יסוד בדיני חוזים".

למאמרים נוספים בסדרה:

1 – שלב המשא ומתן לכריתתו של חוזה

2 – עילות לביטול חוזה

4 – הסעדים במקרה של הפרת חוזה

5 – נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – דגשים וטיפים להתקשרות בחוזה

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר. לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע להתקשרויות חוזיות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר.

Share This