כאשר אתם מעוניינים להגיע להסכמות עם אדם או גוף כלשהם, כיצד תביאו אותן לידי ביטוי?

החוזה וצורתו

חוזה הוא כלי משפטי שנועד להסדיר את ההסכמות שהושגו בין הצדדים לו. תוכנו ונושאיו של החוזה יכולים להיות מגוונים ורחבים, ולתת מענה לסיטואציות רבות ושונות.
חוזה יכול להיעשות בעל פה, בכתב או בצורה אחרת (למשל, בהתנהגות).
החריג לכך הוא כאשר צורה מסוימת מהווה תנאי לתוקפו של החוזה על פי הסכם בין הצדדים או על פי חוק (למשל, בהתאם לסעיף 8 לחוק המקרקעין התשכ"ט-1969 כל התחייבות לעשות עסקה במקרקעין חייבת להיעשות בכתב).

גם חוזים שניתן לכרות על פי החוק בעל פה מומלץ לעגן בכתב. מדוע?

ראשית, מן הטעם הראייתי – הסכמות בעל פה קל הרבה יותר להכחיש או לפרש. מטעם זה העלאת ההסכמות על הכתב נותנת להן משנה תוקף, מקשה על צד להסכם לחזור בו או להתחמק מהתחייבויותיו ויוצרת אלמנט הרתעתי נוכח הסנקציות הנובעות מהפרת ההסכם.
גיבוש ההסכמות בכתב, אף מבחינה פסיכולוגית, מביא לכך שהצדדים להסכם חשים מחויבות גדולה יותר לסיכום ביניהם, וישקלו את הדברים ביתר כובד ראש לפני שיקחו על עצמם הבטחות או התחייבויות.
ההמלצה לעגן את ההסכמות בכתב יפה מקל וחומר במקרים בהם מדובר בהתקשרויות מורכבות, ארוכות טווח, כאלה המערבות סכומי כסף גדולים או סיכונים משמעותיים אחרים.

התנאים לקיומו של חוזה

כדי שייכרת חוזה צריכים להתקיים שני אלמנטים: הצעה של צד א' וקיבול שלה על ידי צד ב', כאשר שניהם מתייחסים לאותו הדבר.

מהי הצעה?

כדי שפניה של אדם לחברו תיחשב כהצעה היא צריכה לעמוד בשתי דרישות:

  1. הפניה צריכה להעיד על גמירת דעתו של הפונה (המציע) להתקשר בחוזה עם האדם אליו פנה (הניצע), כלומר להעיד על כך שהוא אכן הביע את רצונו המלא להתקשר בחוזה.
  2. הפניה צריכה להיות מסויימת, כלומר ברורה ומפורטת דיה כדי שניתן יהיה לכרות את החוזה על ידי קיבול של ההצעה.

האם אדם יכול לחזור בו מהצעה שהציע?

המציע רשאי לחזור בו מן ההצעה לניצע, בהודעה שימסור לו, בתנאי שההודעה נמסרה לניצע לפני שהניצע נתן הודעת קיבול.
לכלל זה יש חריג – אם המציע קבע מראש שהצעתו היא ללא חזרה, או שהוא קבע מועד לקיבול ההצעה, הוא אינו רשאי לחזור בו מהצעתו לאחר שנמסרה לניצע.

מתי ההצעה פוקעת?

ההצעה פוקעת כאשר הניצע דוחה אותה או כשעבר המועד שנקבע לקיבולה.
כמו כן, הצעה תפקע אם לפני הודעת הקיבול המציע או הניצע נפטרו, נעשו פסולי דין, או שניתן נגד מי מהם צו לקבלת נכסים או צו פירוק.

מהו קיבול?

הקיבול נעשה בהודעה מאת הניצע שנמסרת למציע, אשר מעידה על גמירת דעתו של הניצע להתקשר עם המציע בחוזה לפי ההצעה, כלומר מעידה על כך שהוא אכן הביע את רצונו המלא להתקשר בחוזה לפי ההצעה.
הקיבול יכול להיעשות גם בהתנהגות, למשל במעשה שקשור לביצוע החוזה, אם דרך קיבול זו משתמעת מההצעה. בכל מקרה, היעדר תגובה לא יכול להיחשב כקיבול.

אם ההצעה רק מזכה את הניצע, כלומר מקנה לו זכויות בלבד, קיימת חזקה על פי החוק שהניצע קיבל אותה, אלא אם כן הניצע הודיע למציע על התנגדותו בתוך זמן סביר לאחר שנודע לו על ההצעה.

עד מתי עומדת הצעה בתוקף וניתן לקבלה?

אם ההצעה נקבה במועד לקיבול (תקופה שבה היא עומדת בתוקף) אז הקיבול חייב להיעשות במסגרת פרק הזמן שנקבע. אם לא הוגדרה תקופה לקיבול יש לקבל את ההצעה בתוך פרק זמן סביר.

אם עבר המועד לקיבול, או אם כולל הקיבול תוספת הגבלה או שינוי לעומת ההצעה – הקיבול הופך למעשה להצעה חדשה, שתלויה בקיבול על ידי הצד השני.

חובת תום הלב במשא ומתן

במשא ומתן לקראת כריתתו של חוזה מוטלת חובה על הצדדים לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב.
צד שלא נהג בדרך מקובלת או שלא בתום לב חייב לצד השני פיצויים בעד הנזק שנגרם לו עקב המשא ומתן או עקב כריתת החוזה.
חובת תום הלב מביאה לידי ביטוי התנהגות סבירה ההולמת את הנסיבות של ההתקשרות בחוזה. ביטוי לכך יכול להיות, למשל, החובה לגלות לצד השני מידע רלבנטי ומהותי לעסקה שעשוי להשפיע על החלטתו להתקשר בה.

** מאמר זה הינו מאמר ראשון בסדרת מאמרים בנושא "נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – עקרונות יסוד בדיני חוזים".

למאמרים נוספים בסדרה:

2 – עילות לביטול חוזה

3 – קיום החוזה – כיצד?

4 – הסעדים במקרה של הפרת חוזה

5 – נכנסים לעסקה בעיניים פקוחות – עקרונות יסוד בדיני חוזים

** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר. לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.

לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע להתקשרויות חוזיות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר

Share This