החוק מונה מספר פגמים שעלולים להביא לפסלותה של צוואה. הפגמים עשויים ליפול בכשרות המצווה, ברצונו, או בצוואה עצמה.
הכשרות לצוות
צוואה שנעשתה על ידי קטין או על ידי מי שהוכרז פסול-דין או שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה (כלומר בשל מצבו הנפשי, המנטלי או הגופני לא היה מודע למעשיו והשלכותיהם) – בטלה.
הצוואה כמעשה אישי וחופשי
החוק קובע מספר כללים על מנת להבטיח כי הצוואה תבטא את רצונו האישי והחופשי של המצווה, ללא כל השפעה או לחץ מצד מאן דהוא:
1 – אין תוקף להתחייבות לעשות צוואה, לשנותה, לבטלה או שלא לעשות אחת מאלה, והוראת צוואה השוללת או מגבילה את זכות המצווה לשנות את הצוואה או לבטלה – בטלה.
2 – צוואה הינה מעשה אישי, היא נעשית על ידי המצווה עצמו, והוראת צוואה התולה תוקפה ברצונו של אדם שאינו המצווה – בטלה.
המצווה אינו יכול למסור לאדם אחר את הקביעה מי יזכה בעזבון או מה יהיה חלקו של כל זוכה. יחד עם זאת, אם המצווה ציין בצוואה אנשים שמתוכם יש לבחור זוכה, או נכסים שמתוכם יש לבחור מנה, הוא יכול לקבוע בצוואתו מי יהיה רשאי כאמור.
3 – הוראת צוואה שנעשתה מחמת אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית – בטלה.
לשם הדוגמה, במקרה שבו המצווה היה תלוי בנהנה במידה ששללה למעשה את רצונו החופשי ניתן לטעון לקיומה של השפעה בלתי הוגנת.
לעומת זאת, הוראת צוואה שנעשתה מחמת טעות בטלה רק אם לא ניתן לקבוע בבירור מה היה המצווה מורה בצוואתו אלמלא הטעות ולתקן אותה בהתאם ע"י בית המשפט.
בכל מקרה, אם עברה שנה מהיום שהאונס, האיום, ההשפעה הבלתי הוגנת או התחבולה חדלו לפעול על המצווה, או מהיום שנודע למצווה על התרמית או הטעות, היה בידי המצווה לבטל את הצוואה והוא לא עשה זאת – אזי לא יהיה עוד באותו פגם כדי לבטל או לשנות את הוראת הצוואה.
פגמים בצוואה עצמה
1 – אם נפלה בצוואה טעות סופר או טעות בתיאורו של אדם או של נכס, בתאריך, במספר, בחשבון או כיוצא באלה, וניתן לקבוע בבירור את כוונתו האמיתית של המצווה, הרשם לענייני ירושה או בית המשפט יכולים להורות על תיקון הטעות.
2 – צוואה סתומה – הוראת צוואה שלא ניתן להבין ממנה למי ציווה המצווה או מה ציווה או שלא ניתן להבין את משמעותה – בטלה.
3 – הוראת צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי – בטלה.
4 – צוואה לטובת עדים – הוראת צוואה, פרט לצוואה בעל-פה, המזכה את מי שערך אותה או היה עד לעשייתה או לקח באופן אחר חלק בעריכתה, והוראת צוואה המזכה את בן זוגו של מי מהנ"ל – בטלה.
בטלות הצוואה
אם נקבע בצוואה דבר בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי כתנאי לזכיה או כחיוב, אזי התנאי או החיוב בטלים, אך אין בכך כדי לבטל את הזכיה עצמה.
אם על פי הוראות החוק חלק, הוראה או תנאי של צוואה בטלים – אין בכך כדי לבטל שאר חלקיה, הוראותיה או תנאיה, אלא אם כן ובמידה שנראה לבית המשפט שיש קשר בל ינותק בין ההוראות או החלקים הללו לבין החלקים שבוטלו או שהמצווה לא היה רוצה בהם בלעדי החלקים שבוטלו.
** למאמרים נוספים בנושא צוואות וירושות לחץ כאן.
** לתשומת לבכם: המידע המופיע באתר, במאמרים או בטיפים שבו, אינו מהווה יעוץ משפטי ואינו מחליף יעוץ משפטי פרטני הלוקח בחשבון את הנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם או עסק, ולפיכך אין להסתמך עליו או לראות בו משום המלצה או חוות דעת. לאתר, לכותבי המאמרים ו/או למי מטעמם לא תהא כל אחריות ו/או חבות לגבי המידע. המידע מוצג באופן כללי ועקרוני בלבד, הוא אינו מתיימר להקיף את כלל הוראות הדין והמידע המשפטי הרלבנטי, והוא לא בהכרח משקף את המידע המדויק או העדכני ביותר. לפני החלטה על נקיטה בפעולה כלשהי (או הימנעות ממנה) ראוי ומומלץ לערוך סקירה משפטית מקיפה, ולהתייעץ עם עו"ד מנוסה ובעל מומחיות בתחום, שיבחן את הנתונים והצרכים הייחודיים שלכם. כל הזכויות שמורות לעו"ד קרן טוהר.
לקבלת יעוץ משפטי מקיף, מקצועי ואישי, בנוגע לצוואות וירושות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר.